Blog

Op zoek naar een meer eenvoudige oplossing voor je netwerkbeheer? Dit is waar je op moet letten

Je wilt je bedrijfsnetwerk uitbreiden, één van jouw switches is defect of je hebt behoefte aan een extra wireless access point. Allemaal voorbeelden van goede redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe netwerkoplossing. Wanneer IT-beheerders op zoek gaan naar een netwerkoplossing, sturen zij vaak een ‘boodschappenlijstje’ met benodigde hardware op naar hun IT-partner van dienst. Maar zien zij hiermee geen zaken over het hoofd?

Wat velen namelijk niet realiseren, is dat er nog een aantal aanvullende factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden, om het in één keer goed te doen. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen voordat je op zoek gaat naar een netwerkoplossing.

 

IS DE OPLOSSING EENVOUDIG INPASBAAR?

De software of hardware van jouw keuze moet logischerwijs kunnen connecteren met het huidige netwerklandschap. Maar hoe eenvoudig is dat te realiseren en hoeveel configuraties komen daarbij kijken? Het is verstandig om te kijken naar de best passende oplossing, die gemakkelijk uit te breiden is en de netwerkprestaties bevordert. Zo houd je tijd over voor andere belangrijke zaken.

 

WORDT HET PRODUCT OP TERMIJN NOG ONDERSTEUND?

Oudere netwerkoplossingen kunnen voordelen bieden omdat ze goedkoper zijn of omdat de rest van je huidige netwerk tevens uit deze oplossingen bestaat. Maar het is belangrijk om na te gaan of deze oplossingen ook na verloop van tijd nog ondersteund worden door de fabrikant en of je daarbij de juiste garanties behoudt. Garantie is, zeker voor bedrijfskritische netwerkcomponenten, een belangrijk onderdeel van jouw aankoop. Daarom is het verstandig om je af te vragen welke garanties de fabrikant over verloop van tijd kan bieden.

 

IS HET PRODUCT VAN JE KEUZE GROEIBESTENDIG?

Het netwerk wordt belangrijker en zal in de meeste gevallen alleen maar blijven groeien. Bij deze zoektocht kun je het beste kijken naar een oplossing die mee kan groeien. Doe je dat niet, dan moet je na een aantal jaren wéér een nieuwe oplossing aanschaffen. Zo kun je wel aan de gang blijven. Kijk daarom niet alleen naar wat nodig is om nu uit te breiden, maar ook naar een oplossing die jou de mogelijkheid biedt om ook in de toekomst een schaalbaar netwerk te onderhouden.

 

BIEDT DE OPLOSSING VOLDOENDE INZICHT IN JE NETWERK?

Netwerkmanagement kan, zeker wanneer je alleen hardwarematig werkt, een tijdrovende taak zijn. Wanneer je gebruik maakt van oplossingen met inzichtelijke managementsoftware, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Kijk bij het uitzoeken van een oplossing meteen naar pakketten waar je in één oogopslag de gezondheid van je netwerk ziet, of waar er zich storingen bevinden. Zo zie je meteen wat er allemaal gebeurt op je netwerk. En dat scheelt je op termijn een aanzienlijk aantal uren aan speurwerk!

 

KORTOM: WAT ZIJN DE UITDAGINGEN VAN JOUW ORGANISATIE EN HOE KAN JE NETWERK-IT DIT ONDERSTEUNEN?

Concluderend kunnen we stellen dat het bij het aanschaffen van een netwerkoplossing niet om de producten zelf gaat, maar om de uitdagingen binnen jouw organisatie die deze moet oplossen. Houd het daarom voor jezelf en je collega’s zo simpel mogelijk. Benieuwd hoe je een eenvoudig netwerkbeheer realiseert die je businessuitdagingen aankan? Bekijk dan ons e-book De stap maken naar een integraal en eenvoudig netwerkbeheer.

Om jouw uitdagingen op een goede manier aan te vliegen en verder te denken dan alleen de producten zelf, doe je er goed aan een IT-partner in de arm te nemen die door durft te vragen. Bechtle wil er graag op die manier voor je zijn. Neem contact met ons op om eens vrijblijvend te praten over jouw netwerkuitdagingen.

ERVAAR DE EENVOUD VAN MERAKI

Probeer Cisco Meraki

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de oplossingen van Cisco Meraki zijn enorm gebruiksvriendelijk en maken je netwerkbeheer een stuk eenvoudiger. Ervaar het zelf! Vraag nu jouw gratis Meraki Demo aan of maak gebruik van de trial-periode.


mautic is open source marketing automation