blog

Vier redenen waarom jouw verouderde netwerkomgeving echt aan vernieuwing toe is

Als IT-manager van een verouderd netwerk zie je er vast en zeker tegenop, maar lets face it: het is tijd voor een vernieuwingsslag. Alleen dan kun je in de behoeften van jouw organisatie voorzien en aan de security-eisen van vandaag de dag voldoen. Wil je eerst nog
even helder voor ogen krijgen waarom je netwerk nu toch écht aan een grondige update toe is? Lees dan rustig verder, want we hebben in deze blog de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet.


Reden 1: Netwerkmanagement wordt complexer

Tot een aantal jaren geleden werkte bijna iedereen op een vaste werkplek met een vaste netwerkverbinding. Nu gebruiken werknemers echter flexibele werkplekken op kantoor, werken zij op locatie bij klanten of thuis. Dat heeft gevolgen voor je infrastructuur, waardoor netwerkmanagement en -beveiliging complexer wordt. Verder groeit het aantal devices per gebruiker gestaag: men heeft naast een laptop vaak nog een smartphone of tablet. Daarmee neemt het verkeer en het aantal activiteiten dat over je netwerk verloopt toe. Het netwerkmanagement breidt dus uit, zowel in volume als complexiteit. 

Reden 2: gebrek aan netwerk-inzichtelijkheid

Welke applicaties worden er gebruikt en hoe verlopen de data
stromen? Dat zijn vragen waar je zelf het antwoord op zou willen en moeten hebben. Toch is er bij veel bedrijven sprake van een gebrek aan inzichtelijkheid. Vaak is dit met de aanwezige apparatuur simpelweg niet mogelijk, of er moeten additionele softwarepakketten worden aangeschaft om het netwerk inzichtelijk te maken. Terwijl overzicht en inzicht in al het netwerkverkeer cruciaal is voor het efficiënt uitvoeren van beheertaken en de veiligheid van de omgeving.

Reden 3: Configuratie doe je niet even snel tussendoor

Wanneer je de onderdelen van de netwerkomgeving wil configureren of updaten, ben je met een traditionele netwerkoplossing wel even bezig. Deze bestaat namelijk uit verschillende componenten die stuk voor stuk los van hun update of configuratie moeten worden voorzien. Dit gebeurt doorgaans device voor device met handmatige commando’s. Als je iets wil repareren of configureren moet je er bijna de boeken op naslaan om te kijken hoe, hoeveel keer en welke code je moet invoeren om de klus geklaard te krijgen. 

Reden 4: security

Hoewel de traditionele manier van werken misschien niet meer
van deze tijd is, was deze wel ‘eenvoudig’ te managen en te beveiligen. De hardware stond in meestal één ruimte, waardoor met name het beveiligen van de internetlijn belangrijk was. Het uitbreidende netwerk en een gebrek aan inzichtelijkheid maakt het beheer er niet gemakkelijker op. Met de GDPR in het achterhoofd is het noodzaak om precies te weten wat er zich allemaal in je netwerk afspeelt en hoe dat beveiligd is. Helaas ontbreekt het in de meeste
netwerken aan deze inzichtelijkheid en wordt met de toenemende complexiteit van het netwerk ook het toepassen van beveiligingsmaatregelen een stuk lastiger.

Elimineer nu de pijnpunten!

Genoeg redenen om de netwerk-infrastructuur eens goed onder
de loep te nemen, toch? Ben je benieuwd hoe je deze én andere pijnpunten eenvoudig kunt tackelen? Lees dan ons e-book ‘Vijf
netwerkuitdagingen die je eenvoudig oplost met Cisco Meraki’.

ERVAAR DE EENVOUD VAN MERAKI

Probeer Cisco Meraki

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de oplossingen van Cisco Meraki zijn enorm gebruiksvriendelijk en maken je netwerkbeheer een stuk eenvoudiger. Ervaar het zelf! Vraag nu jouw gratis Meraki Demo aan of maak gebruik van de trial-periode.


mautic is open source marketing automation